星期日, 1月 17, 2010

給兒子的信 (五)

親愛的德信:

很久已沒有寫信給你,記得上次寫信給你時,已經是07年9月的事了!
 
今天晚上,為父決定要再寫信給你,目的是記下一件對你嚟講,是前所未有的事!
 
自從媽媽於1月4日零晨時份被為父送進醫院之後,這10多天以嚟,你只能與媽媽2次作很短暫會面。為父留意到你日間表面上跟平日沒有多大分別,但每天到晚飯時間,你都非常渴望媽媽能跟以往一樣,放工回家跟你一同耍樂、唱歌及看著你上床睡覺。
 
沒有媽媽在身邊的你,近日已將視線轉移到為父身上。記得早兩天為父因有工作在身,在與你晚飯後跟你說當天不能帶你回家,要你獨自留在嫲嫲家裡過夜。之後當我進房取衣服準備離開,一踏出房門,你竟自行穿好鞋子,笑說想去我公司「睇吓」時,你小臉上的表情已經出賣了你! 雖然你當時在笑,但你的眼晴卻準備掉下淚來...........雖然你在努力強忍,但我已看在心裏,並默默記下。希望你知道,我走後一直想念你當時的表情......

(Part 1)

寫到依到,都係時候向你講解呢件對你嚟講,所謂前所未有的事。媽媽今次入醫院嘅原因,並不是生病。所以,你不但止不會失去媽媽。相反,由1月5日開始,你已經「升呢」,進身成為大佬級別!即係話,你啲玩具,以後要分比弟弟玩,幾年後,你有責任教導呢位叫「弟弟」或「細佬」嘅小朋友踏單車及遊水等等。無論如何,你呢一生注定要盡力去保護呢一位比你細3年的弟弟!

另外,媽媽因為要坐月調養身體及專心照顧初生的弟弟,所以要暫住婆婆家中。媽媽其實每天都想念著你,因為你每天要上學,嚟繁呢個多月,每晚就由為父與你共眠。每天清早,就由為父替你打點,換上校服。跟以往不變的,就是每天為父會親自揸車送你上學,並會站在校門外,睇你同其他小朋友做完早操先去上班。

每逢你放假,為父必定帶你去見媽媽及弟弟。不過你可以放心,呢種情況不會維持太久。因為時間會過得好快,媽媽將會帶同弟弟一起回家,與我倆一起快快樂樂過新年!

最後,為父祝你同弟弟能建立一段好好的兄弟情。

(Part 2)

父 - 馬沙字

2010年1月17日深夜



26 則留言:

Bittermelon 說...

馬沙兄:
雖然不知道你發生了什麼事,但在此衷心祝福你太太早日康復,一家人平平安安.

匿名 說...

祝福!一切平安!

xiao zhu 說...

願你家一切安好!

匿名 說...

祝你一家人平安大吉。

匿名 說...

祝合家平安!

傑仔

波蘿游 說...

祝願一切安好

加利仔 說...

願你家人平安!

溟天凱 說...

馬沙兄
加油

變幻原是永恒 說...

馬沙兄,

祝你太太早日康復!

馬沙 說...

對不起,讓大家擔心,先在此向各位說聲『多謝關心』!

過去一年少出文的主要原因除了工作好忙外,就是要準備再作父親!

各位.....我又做老豆啦 ^_^"

又....之前話我天生一副外父相嘅好友們....睇怕你地都係注定「點錯相」...

KW 說...

馬沙兄,先恭喜你再作人父,祝馬沙嫂早日調理好身子照顧兩個小朋友,初生小bb快高長大!

另,馬沙兄,時間多的是,話唔定過多兩年,又會聽到你多添一位千金的消息呢!

Bittermelon 說...

馬沙兄又做人老豆,真係可喜可賀喇^^

Hana 說...

恭喜恭喜!

(唔係馬後炮馬沙兄你未寫下半Part已經想留言恭喜了,因為我記得幾個月前你係咪搞度留言提過)

ak 說...

弄璋之喜!

喜獲麟兒!可喜可賀!

溟天凱 說...

馬沙兄的起承轉合真厲害
恭喜晒

Karen 說...

恭喜馬沙又做老豆呀!

祝馬沙夫人身體早日康復,小小"馬沙"(還是小小"德信"呢)身體健康!

話時話, 您係咪受到CM和CK的影響還是"早有預謀"呢?

C.M. 說...

嘩,山中一日,世間千年!

馬沙兄,恭喜曬呀!(呵呵,我個女又多左個希望咯)

seikomatic 說...

沙沙

僅 代表特區同胞,至以最高興的祝福。

新年得大禮,聽話唔會o也。

恭喜恭喜。

大口仔 說...

讚! :)

鹿米館 說...

祝平安。

若缺齋老人 說...

馬老,錢係唔會賺盡的,多享受與家人相處既機會! =)

(btw,你更新得未免太欠了吧?)

匿名 說...

恭喜恭喜

若缺齋老人 說...

馬老新年快樂、令郎快高長大、當然追多兩個仲好!

Ebenezer 說...

祝新年進步,主恩滿溢^^

Karen 說...

祝您和夫人新年愉快! 兩位令郎健康活潑!

肥你 說...

好好彩,睇呢篇野既時候你已經寫好左PART2,如果唔係真係令人擔心。/_\

雖然大家只係BLOG友冇見過,但係你咁寫法係會令人/_\ 的。