星期三, 11月 28, 2007

罵戰

周日傍晚,馬沙本想出外晚膳。但正準備出門之際,見到電視剛開始播放,由本地八大電子傳媒機構合辦的港島區補選論壇。馬沙即時打消出外晚膳的念頭,坐下來細心觀看。

雖然沒有選票在手,但亦好有興趣看看各候選人公開過招。相信很多人事前同馬沙一樣,期望當晚各候選人來一場非常精彩的辯論。可是整晚的辯論過程,予馬沙的感覺只能用「罵戰」去形容。

辯論會其中一個環節,給每個侯選人在限定時間內向對手提問。本來這個利用尖銳問題向對手提問的環節,最有效去打擊對手。可是,各候選人好像完全不懂這環節的重點,沒有好好準備問題。問題不但不倫不類,雙方還演變成非常吵耳的搶白,猶如街頭罵戰一樣。要知道在一個辯論會中,向對手發出一個極其尖銳的問題,令對手答不出所以來,或是令對手在情急之下講出一些本來不應講出來的內心想法,才是致勝之道。

當晚問題最差勁的,要數其中一名男候選人。此君向陳太發出的每個問題,幾乎不需用腦都可以答出來。其中一個廢問題是問陳太認為哪個候選人應該當選,陳太想也不用想,高聲答佢當然是自己,換來一片掌聲。

辯論高潮當然是兩位前高官過招,兩位阿太火拼,似是完全放棄基本禮儀,問完問題後不但不讓對方有時間作答,更不停互相搶白,簡直像兩個仇人在互數不是,難怪事後兩太選情告急。

(11月28日刊於《am730》)

7 則留言:

匿名 說...

香港人「阿賓叫狗,越叫越走」
係都要選個阿爺最憎既陳恤髮出黎
真係「反骨仔、養唔熟」
上個禮拜叫停直通車你班友都唔醒目
你不仁,我不義
今次再出一招「限提款、真制水」
今日個市成交不足一千二百億
睇你魚缸無水捱得幾耐!

M 說...

熱愛民主就要投陳太?
佢為民主做過乜?(除咗叫口號之外)
喺星期日論壇既表現我只覺得佢只係一個女版董建華,
乜野民生事務都唔識, 口窒窒,
兩個字︰無能
比佢靠個四萬咁既笑容咁就上到位真係香港之災。

我會投蔣志偉or何來
明知佢地會輸我都會比我果票佢地,
我地係選為市民發言既人, 唔係選政治明星。

閒人 說...

我都唔知D人點解buy陳太。
因為佢駡政府?因為佢駡董建華?
佢都係爭權失敗後才做反對派。

匿名 說...

陳太少少事就報警, 借機話俾人打壓, 博人同情, 手法低劣賤格卑鄙

若缺齋老人 說...

多得個均衡參與原則唔少。

seikomatic 說...

轉左臺,睇泥做乜姐?

匿名 說...

李鵬飛踢爆陳方安生決定參選之謎

http://www.youtube.com/watch?v=q96-hoEicDo

2007.10.31 CityU MBA Professional Forum 李鵬飛踢爆陳方安生決定參選之謎
(Source: rtsp://fabmeet.cityu.edu.hk:554/Forum/MB AForum/20071031/20071031.smi [00:46:25 to 00:51:15])